Skip links

Web Tasarımı Nedir ?

Web Sitesi Nedir?

Web sitesi nedir
Web sitesi, çoğumuzun günde birçok kez duyduğu bir terim. Web sitesi ne demek diye soruyorsanız Türkçe’de internet sitesi anlamına gelir. Her ne kadar çevremizdeki hemen hemen her kişi, işletme ve kuruluş online bir varlığa sahip olsa da bir web sitesinin gerçekte özünü anlamak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Web sitelerini hangi bileşenlerin oluşturduğunu ve kendi web sitenizi nasıl oluşturabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazı; web sitelerinin tarihçesini ve gelişimini, nasıl çalıştıklarını ve web site türlerini gözden geçirerek “web sitesi nedir” sorusuna cevap verdiği gibi ayrıca kendi web sitenizi nasıl oluşturacağınıza da ışık tutuyor.

Teknik olarak web sitesi nedir?
Bir web sitesi, ortak bir domainle birbirine bağlanan ve web sunucularında görüntülenen bir dizi web sayfası anlamını taşır. Aslında bir web sitesi, web’de yayımlamak istediğiniz tüm bilgilerin evi olarak da tanımlanabilir. İnternet sitenizdeki bilgiler genellikle birleşik bir hikayeyi anlatmak için bir araya gelen metin, resim, video ve ikonların kombinasyonundan oluşur.

Bu içeriğin tamamı, web sunucularının okuyabildiği ve ilgili bilgileri görüntülemek için kullanabildiği bir işaretleme dili olan HTML yardımıyla siteye eklenir. Günümüzde, Wix gibi herkesin site kurmasına olanak tanıyan site kurucularla birçok farklı web sitesi oluşturulabilir. Bu durum, HTML’yi ortadan kaldırmaz; daha ziyade bunun, sizin için bir araç tarafından oluşturulacağı anlamına gelir.

Web sitelerinin kısa bir tarihçesi
İnternet kavramı ve bir dizi teknolojik gelişmenin önderliğinde 1991 yılında bugün bildiğimiz ilk web sitesi yayınlandı. Bir bilgisayar uzmanı olan Tim Berners-Lee, dünya çapında ağın (www) yaratımından ve HTML belgelerinin web sunucularıyla iletişimini kolaylaştırmaktan sorumlu isimdir. Bu ilerlemeler, içeriklerin alıştığımız şekliyle internette görüntülenmesini sağlamıştır.

O zamandan bu yana, web siteleri oldukça gelişti. Sitelerin kurulumu, tasarımı ve sunumu için çeşitli sistemler geldi ve geçti. Bunlar arasında belki de en önemlisi olan HTML ve CSS’in devamlı gelişimi, web sitelerinin ne kadar dinamik olabileceği konusunda bir devrim yarattı. Gelişmiş tasarım ögelerinin yanı sıra, web siteleri artık insanların internette gezinme biçimlerinin sürekli değişimine uyum sağlamak için duyarlı özelliklere de sahip.


Kendi web sitenizi oluşturmalı mısınız?
İnternetin ani yükselişi ve site kurucu firmaların genel erişilebilirliğiyle artık daha fazla kişi kendi sitesini kuruyor. Web siteleri, online ürün satmak veya bir blog aracılığıyla düşüncelerinizi paylaşmak gibi birçok şeye olanak tanıyor. Bununla birlikte, giderek daha fazla sayıda kişi, online olarak kim olduklarını göstermeye yarayan kişisel web siteleri de oluşturuyor. Özgeçmiş veya portfolyoyla benzer şekilde, kişisel bir internet sitesi de size ve başarılarınıza özel oluşturulmuş bir ana sayfadır. Birçok kişi, kariyeri için kişisel bir web sitesine sahip olurken bazıları da bu tür siteleri sosyal medya profillerine benzer şekilde kullanıyor.

Online varlığını geliştirmek için kendisine ait bir site kurmayı herkese şiddetle tavsiye ederiz. HTML gibi dillere aşina değilseniz bunu yapmanın en iyi yolu, web site oluşturucu bir araç kullanmaktır. Bu, istediğiniz herhangi bir ögeyi sitenize kolaylıkla sürükleyip bırakmanıza ve sitenizin nasıl gözükeceğini hemen görmenize olanak tanır. Bu süreçte size yardımcı olması için web sitesi nasıl kurulur öğrenebileceğiniz kapsamlı rehberimizi okumanızı öneririz.

Farklı web site türleri
Kendi sitenizi oluşturmayı düşünürken, ne tür farklı web site türlerinin var olduğunu bilmeniz ve bunların arasındaki gerçek farkları anlamanız gerekir. İşinizi kolaylaştırmak için web site türleri hakkında bilgi toplayabilir ve size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Genel anlamda siteler, üç temel kategoriye ayrılabilir: statik, dinamik ve karmaşık.

Statik siteler
Statik siteler, uyum sağlama özelliği bulunmayan, bunun yerine sabit ögelere sahip sitelerdir. HTML’le kodlanmış sayfalardan oluşurlar ve kodunu değiştirmek için sayfanın arka ucuna gitmediğiniz sürece her zaman aynı şekilde görünürler.

Bunlar genellikle herhangi bir esneklik gerektirmedikleri için kurulabilen en basit site türüdür. Herhangi bir web sitesi statik türde olabilir; ancak daha sonra sitenizde değişiklik yapmayı isterseniz bakımı daha zor olacaktır.

Dinamik siteler
Dinamik siteler, koşullara ve kullanıcılara göre uyum sağlayan sitelerdir. Bir dizi faktöre bağlı olarak birçok sayfada zaman içinde değişiklik gösteren bilgileri sunabilen veri tabanlarından faydalanırlar. Bunlar, sayfalara kimler tarafından ve ne zaman erişildiğini ve hatta daha fazlasını içerebilir. Örneğin, içinde alışveriş sepeti olan bir e-ticaret sitesinin, kullanıcıya bağlı olarak değiştiği için dinamik olması gerekir.

Daha az bakım gerektirdiğinden, bu strateji genellikle büyük web siteleri tarafından kullanılır. Dinamik sayfalar, her bir web sayfasındaki bilgileri manuel olarak değiştirme zorunluluğu yerine site sahibinin tüm sayfalarda otomatik olarak değişecek bir parametre belirlemesine olanak tanır.

Karmaşık siteler
Karmaşık siteler, farklı yöntemlerin veya web uygulamalarının bir kombinasyonunu kullanır. Genellikle bu tür, blog içeren online bir mağaza veya forum içeren bir portfolyo gibi birden çok bölümden oluşan sitelerde tercih edilir.

Birçok web sitesi, siteleriyle kullanıcılar arasındaki etkileşimleri en üst düzeye çıkarmak için bu uygulama kombinasyonundan faydalanır. Örneğin, blogu olan bir online mağaza sitesi hem ürünlerinizi satın almak isteyenlerin hem de daha açıklayıcı bilgiler arayanların ilgisini çekebilir. Ne tür bir web sitesi oluşturursanız oluşturun, tüm ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sitenizi karmaşık türde bir site olarak kurun.

Ek web sitesi bileşenleri
Web siteleri hakkında anlamamız gereken belki de en önemli bilgi; onların, ekranlarımızda gördüğümüz içerikten çok daha fazlası olmalarıdır. Her bir canlı siteye birçok bileşen girer. Bir web sitesi oluşturmak gerektiğinde işin büyük çoğunluğunda tasarım ve içeriğe odaklanılırken, web sitesini sorunsuz olarak çalışır duruma getirmek için göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör daha yer alır.

Web hosting
Web hosting, web sitelerine barınacakları bir alan verir ve sitelerin online olarak görüntülenmelerini sağlar. Web host’ları aslında her bir web sitesinin ardında yer alan bilgileri depolayan sunuculardır. Bu sunucular, sitenize erişmeye çalışan bir ziyaretçinin ekranında sitenizin görüntülenmesini sağlamak amacıyla çalışırlar.

Genellikle site kurarken bir web hosting hizmet sağlayıcısı bulmanız gerekir. Ancak web sitenizi Wix’le kurduğunuzda, ‘yayınla’ butonuna basmanız yeterlidir ve siteniz online ortamda ücretsiz olarak hosting hizmetine sahip olur.

Domain adları
Web sitelerinin bir diğer önemli bölümü de domainlerdir. Domain adı, sitenizin internetteki adresidir. Bu da sitenizi online olarak kolayca tanımlanabilir ve bulunabilir kılar. Çoğu zaman domain adları, marka adıyla aynıdır. Örneğin, ‘olive’ adında bir markanız varsa, domain adınız ‘olive.net’ şeklinde olabilir.

İki farklı domain adı hiçbir zaman tıpatıp aynı olamayacağından, domain adlarının resmi domain tescil (kayıt) firmaları aracılığıyla satın alınması gerekir. Bu da her sitenin kendine özgü bir online varlığa sahip olmasını sağlar. 

Leave a comment