Skip links

Logo Tasarımı Neden Önemli?

Profesyonel Logo Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Logo;  markanızın ilk intibasıdır. Yeni bir logo tasarımı veya ambleminizi tasarlatacaksanız markanızı uzun yıllar temsil edeceğini göz önünde bulundurmalısınız. Markanızın ilk yüzü olacak bu çalışmalar, ürünlerinizin üzerinde kendini gösterecek, müşterileriniz daha sizleri görmeden ilk onu görecekler. O yüzden logonunuzun mükemmel bir şekilde sizi yansıtması gerekmektedir.

Şu ana kadar gördüğünüz ünlü markaların bir çoğunun logo hikayesi bulunmaktadır. Eğer sizler de markanız için uzun ömürlü, prestijli, dikkat çeken ve sizi yansıtan logolar tasarlatmak istiyorsanız bu yazımızda vereceğimiz tavsiyeleri mutlaka dikkate almalısınız.

Logo Tasarımı Neden Önemlidir? 
Profesyonel logo tasarımı, markalaşmak isteyen tüm şirketlerin oluşturması gereken en önemli materyallerden bir tanesidir. Çünkü marka ismiyle birlikte, sizi temsil edecek en önemli materyal logonuzdur. Logo tasarımınızı sektörünüzde ayrışan hikayeli bir şekilde tasarlatırsanız markanızı ayrıştırma fırsatı yakalarsınız. Hikayesiyle de akılda kalıcılığını arttırırsınız.

Bunun yanında logo tasarımı, sizin markanızı ilk bakışta müşteriye betimleyeceği için oldukça önemlidir. Markanızın görünüşünün yanında müşteride uyandırdığı düşünceler ve duygular da önemlidir. Bu yüzden rastgele hazırlanmış bir logo yerine, müşterinizi etkileyecek ve markanızı özetleyecek bir logo kullanmanız çok daha mantıklı ve yerinde bir karar olacaktır. 

Profesyonel Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?
Profesyonel logo tasarımı, bir açıdan bakıldığında bir sanattır ve yaratıcılıktan beslenir. Bu yüzden bu işin büyük bir bölümünün ilham olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat işin içerisine iletişim, pazarlama ve marka gibi unsurlar girince durum sanattan uzaklaşıp hedef kitlenin zihinlerine girmek olduğunu unutmamalısınız.

Yaratıcılığın yanında mutlaka detaylı bir araştırma ve analiz de logo tasarımının vazgeçilmez parçalarındandır. Yani bir logo tasarlamadan önce mutlaka marka ilgili derin araştırmalar yapmalı, sektöre hakim olmalı ve amaca uygun logolar üretilmelidir. 

İsterseniz şimdi profesyonel logo tasarımı aşamalarını sıralayarak sizlere nasıl daha etkili logolar üretebileceğinizi gösterelim.

  • Amaç Belirleme ve Araştırma

Bu aşamada, logo tasarımına başlamadan önce büyük bir araştırma yapılması ve logonun bu zeminde tasarlanması gerekiyor. Hedef kitlenin hoşlandığı şeyler, markanın sahip olduğu kişilik ve özellikler, rakiplerin logoları ve özellikleri, sektöre getirdiğiniz farklılıklar, firmanızın geçmişi ve önem verdiğiniz değerler… Hepsi markanızın logosunu etkileyecek önemli unsurlardır. Bu yüzden logo oluşturmadan önce mutlaka bu araştırmalar yapılmalı ve müşteriyle detaylı bir görüşmeye oturulmalıdır. Aksi takdirde logo müşterinin içine sinmeyebilir veya sektörde başarısızlıklara sebep olabilir.

  • Yaratıcılık 

Logo, aslına bakıldığında sanatla iç içe bir kavramdır. En minimalist olanından en karmaşık olanına kadar bütün logolarda bir yaratıcılık unsuru bulunur. Bu yüzden logoların mutlaka ama mutlaka el ile çizilmesi gerekiyor. Gerek dijital gerekse reel ortamda çizilip tasarlanan logolar çok daha başarılı ve hedefe uygun oluyor. 

Sürükle bırak programları kullanmak, logo yapıcıları kullanmak veya stok vektör ve resim kullanmak marka değerinize ve logonuza zarar verecektir. Bu yüzden ister yazı içeren ister amblem içeren logolarda yaratıcılık unsurunu göz ardı etmemelisiniz. Aksi takdirde profesyonel logo tasarımı konusunda sınıfta kalmış olursunuz. 

  • Uyum ve Sadelik 

Logolar, hazırlık ve taslak aşamasında sürekli kontrol edilmeli ve bu aşamada göze hoş gelmeyen detaylara hemen müdahale edilmelidir. Şöyle ki profesyonel logo tasarımı, marka renklerine sahip olmalı ve müşterinin ilk bakışında anlamlandırabileceği bir şey olmalıdır. Çok karmaşık logolar müşteride kafa karışıklığı yaratacağı için pazarlama konusunda sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir. Ayrıca marka renkleriniz sizi temsil eden ana renkler olduğu için de logonuzda mutlaka bulunmalıdır.

Bunun dışında logonuz, her yerde kullanılabilecek uyumlu bir logo olmalıdır. Çünkü markanızın dahil olduğu her yerde logonuz sizi temsil edecektir. Billboardlarda, binalarda, kıyafetlerde, ürünlerin üzerinde, reklamlarda, sosyal medya paylaşımlarında yani sanal ya da gerçek olan birçok mecrada logonuz sizi temsil edebilecek düzeyde olmalıdır.

Profesyonel logo tasarımı konusunda verdiğimiz bu tavsiyelere uyarak sizler de daha iyi logolar geliştirmeye başlayabilirsiniz. 



Leave a comment