Skip links

Ambalaj Tasarımı

Mükemmel Ambalaj Tasarımı Nedir?

Ambalaj tasarımı,  bir ürünün dış yüzeyinin marka kurumsal kimliğine ve tüketicisine yönelik tasarlanmasıdır. Tasarım, malzemeyi çekici kılar. Dikkat uyandırır, aidiyet hissettirir. Ambalaj ve tasarım, formun tasarımla bütünleşmesidir.  Ambalaj tasarımı dünyayı görüntü kirliliğinden kurtarır ve düzeni sağlar. Dikkat çekici tasarımlar satışları arttırır, hikayesi olan ambalajlar efsane olur. Ambalajın bu kadar önemli olmasının sebebi de hislerimizi ifade etmesidir. Sadece bir paketi satın almayız, o paketi görür ardından dokunur, hikayesini anlatır ve ürünü tadar, koklarız. Bu yüzden mükemmel tasarım, ambalajlara hayat verir. Mükemmel ambalaj tasarımı yapmak kolay değildir. Ürünün kimin satın alacağını belirlendiği yerdir.

Ambalaj Tasarımı Nasıl Yapılır?

Ambalaj tasarımı çok kapsamlı bir süreçtir. Özellikle doğru briefin alınması, ürünün tasarlanması, ambalajın test edilmesi, satış analizlerinin yapılması gibi farklı süreçler içerir. Süreçlerini üç aşamada değerlendirebiliriz.
Tasarım öncesi, tasarım süreci ve deneyim süreci.
Tasarım öncesi hayati öneme sahiptir, bu planlamanın ve pazarlamanın doğru kullanılması gereken andır. Tasarıma başlamadan önce şu adımlar izlenmelidir:

Ürünü Tanıma Aşaması

Ürünü tanımak tasarım kadar öneme sahiptir. Yapılacak olan tasarım eğer materyale uyarlanabilir değil ise tüm emekleriniz boşa gidebilir. Bu sebeple öncelikle nasıl bir ürüne tasarım yapacağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir. Ürün hangi malzemelerden yapılmıştır? Ürünün büyüklüğü nedir? Ürün hassas malzemeden üretilen bir ürün müdür yoksa sert midir? Bu bilgileri öğrenmeniz tasarımı koruyup paketi tasarlamanız gerekip gerekmeyeceğine de karar verdiğiniz noktadır.

Hedef Kitle Analizi

Ürününüzü kimin alacağınızı bilmeniz tasarımı o kitleye yapacağınız anlamına gelmektedir. Ürünün kullanıcıları kadınlar mı yoksa erkekler mi? Yetişkinler mi yoksa çocuklar mı? Ürünün fiyatına bakarlar mı yoksa hemen sepete mi atarlar? Demografik yapıları nasıldır? gibi sorulara cevap vermeniz ürünün tasarımında fontun büyüklüğüne bile karar vermenizi sağlayacaktır.

İnsanlar Ürünü Nasıl ve Nerede Satın Alıyor?

İnsanların ürünü fiziksel bir ortamda mı yoksa e-ticaret üzerinden mi süpermarketten mi ya da bir butikten mi alacağını bilmeniz size tasarım konusunda büyük avantaj katacaktır. Benzer bir durumu ürün sepete atılıyorsa ambalajın ya da paketin dağılmaması üzerine de denemeler yapmalısınız. Tüm bu süreçler tasarıma yardımcı süreçlerdir ve mutlaka üzerine çalışılmalıdır. 

Hikayesi Olan Ambalaj Satar

Tasarım öncesinin son aşaması ise markayı çok iyi tanımaktır. Markaya tasarlanacak ürün için brief alınmalı. Ambalaj tasarımının markayı temsil ettiği unutulmamalıdır. Her ambalajda bir hikaye anlatır. Çünkü tasarımı bir çok duyumuzla hissederiz. Bir örnek üzerinden ilerlersek bir gazlı içecek hayal edelim. İlk önce o içeceğin tasarımını görürüz. Ardından ona dokunuruz, ürün tasarımındaki kabartmaları elimizle hissederiz. Sonrasında ürünü sepete koyarız ama dikkatlice sonuçta açtığında patlamasını istemeyiz. Evimize gider dolaptan soğukça gazlı içeceğimizi alırız. Açtığımızda ürünün sesini duyar ve tadıma geçeriz. Tüm bu süreçte hepimizin bildiğimiz markayı düşündüğünü biliyoruz  

Peki isminizi dünyaca ünlü bir markanın ambalajında görmek? İşte bu bir hikayedir ve kişiselleştirme pazarlaması içerir. Bunu yapan dünyaca ünlü marka da olsa hikayesi ve konsepti olan ambalaj tasarımları her zaman satışları etkiler. 

Leave a comment