Skip links

Katalog Tasarımı Nasıl Olmalı ?

Katalog Tasarımı Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Kataloglar, bir şirketin veya firmanın ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmasının en etkili yolu olduğu için katalog tasarımı da markaların pazarlama faaliyetlerinde büyük bir öneme sahip olmaktadır. Markanızı yansıtan kataloglar ile müşteri portföyünüzü genişletebilir, ürün portfoyünüzden
seçimi kolaylaştırabilirsiniz.

Görsel bir kaynak olması da katalogları oldukça güçlü ve etkili hale getirmektedir. Etkili görsel pazarlama hamleleri ve çeşitli teknikler ile okuyucuların dikkatini çekmek oldukça kolaydır. Bu yüzden katalog tasarımı konusunda oldukça dikkatli olmalı ve müşterilerinizin incelemeye değer bulacağı, ürünlerin iyi ayrıştığı kategorilenmiş kataloglar üretmelisiniz. Çünkü katalogları mağazalarınızda, kargolarınızda, ürün kutularınızın içinde, internette, marketlerde ve aklınıza gelebilecek her yerde kullanabilirsiniz. Müşterileriniz markanızı tanımak, kampanyalardan haberdar olmak için ve ürünlere bir göz atmak için katalogları ellerine aldığında onların odağında kalabilirseniz satışlarınızı büyük oranda arttırabilirsiniz.

 

Katalog Tasarımı Nedir?

Kataloglar, müşterilerinizin ve hedef kitlenizin, markanız, ürünleriniz ya da portfoyünüz hakkında bilgi sahibi olması için üretilmiş görsel ve metin elementlerinden oluşan tasarımlardır. Katalog tasarımı ise bu tasarımların ve metinlerin hazırlanması, düzenlenmesi ve yayımlanması işlemine verilen addır.

Katalog tasarımı yaparken firmalar, kullanılan renklere, gösterilen ürünlere, katalogda yer alan yazı tiplerine, oluşturulan konseptlere, uyuma ve görsel bütünlüğe dikkat etmelidirler. Bu yüzden bu alanda firmalar profesyonel yardıma ihtiyaç duymakta ve reklam ajanslarıyla çalışmaktadır.

Çünkü editörlüğe zaman ayıramayan firmalar için katalog dizini hazırlamak, baskıya göndermek hele ki içerikle ilgili ayarlamalar yapmak maliyet kaybı oluşturabilmektedir. Bu yüzden şirketlere önerimiz, boşuna zaman kaybı yaşamadan bu işi uzmanların eline bırakmaları yönünde olacaktır.

Katalog Tasarımı Nasıl Olmalıdır.

Katalog tasarımları, müşterinin ilgisini çekmesi için ve marka kimliğinizi eksiksiz bir biçimde yansıtması için özenle hazırlanmalıdır. Bunun için de katalog tasarımı konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta bulunuyor. İsterseniz gelin bu püf noktalardan teker teker bahsedelim.

1. Katalog Boyutu

Kataloglar, farklı amaçlara hizmet ettiği ve pek çok yerde kullanılabileceği için ne tür bir katalog hazırlamanız gerektiğini önceden belirlemeniz gerekiyor. Büyük tasarımların boy göstereceği ve çok sayfalı katalogları dergi şeklinde büyük hazırlayabilir veya el boyutunda herkesin kolayca taşıyabileceği küçük kataloglar oluşturabilirsiniz.

Hangi boyutta katalog üretirseniz üretin, en çok dikkat etmeniz gereken nokta kataloğunuzun bir tasarım düzenine sahip olmasıdır. Müşteriye vermek istediğiniz mesajı düzenli bir sıra halinde ve bir konsepte uygun olarak vermelisiniz. Kataloğu eline alan kişiler sayfaları çevirdikçe bağlantı kurabilmeli ve o kataloğun içerisinde mutlaka kendilerine ait bir şey bulabilmelidirler. 

2. Görsel ve Metinler

Katalogların en belirgin özelliği görsellerle müşterileri etkilemesi olarak bilinir. Bu yüzden katalog tasarımında da görsellerinize çok dikkat etmelisiniz. Görsel seçiminizi profesyonel bir şekilde yapmalı ve markanıza uygun konseptler oluşturmalısınız. Hedef kitlenizi iyi tanımalı ve sevdiği ayrıntıları göz önünde bulundurarak özel görseller seçmeli ve bu görselleri uygun bir kompozisyonla kataloğunuza yerleştirmelisiniz.

Bunun yanında görselleri destekleyecek metinleri de iyi ayarlamanız gerekiyor. Çünkü sadece görsellerden oluşan katalogların vermek istediği mesaj havada kalmakta ve müşterilerin ilgisini çekmekte geri planda kalmaktadır. Amaç güçlü ve uyumlu bir metin ile görsellerinizi başarılı bir şekilde destekleyebilirsiniz. Tüm bu görsel ve yazıları da uygun boyutlarda ve uygun kısımlarda kataloğa eklemeniz gerekiyor. Unutmayın şık duran ve ilgi çeken bir katalog mutlaka amacına ulaşacaktır.

3. Renkler ve Marka Kimliği

Katalog tasarımı esnasında konsept oluştururken kullandığınız renkler çok önemlidir. Örneğin kırmızı renk insanlarda bir beklenti ve coşku uyandırırken yeşil renk daha çok sakinliği yansıtır. Mavi renk ise insanlarda güveni ve özgürlüğü çağrıştıran asil bir renktir. Hazırladığınız konsepte ve ürünlerinize göre bu renklerden herhangi birini ön planda tutabilirsiniz.

Fakat sizlere en önemli tavsiyemiz, hem renkleri hem görselleri hem de kompozisyonu oluştururken marka kimliğine bağlı kalmanız yönünde olacaktır. Hedef kitlenizi iyi analiz ederek marka kimliğinizi yansıtan sloganları kullanın. Ürünlerinizin hedef kitleniz tarafından benimsenmesini sağlayacak uyumlu ve yakın konseptler oluşturun. Bu sayede hem marka kimliğinizi temsil edebilir hem de müşterilerinizle yakın bir ilişki kurarak kataloglarınızın başarıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 

Leave a comment